S-a intamplat azi

20 mai, Ziua Internationala a Metrologiei

METROMeteorologia are un impact major in viata de zi cu zi a fiecarui om. Ea permite facilitarea comertului, cresterea calitatii produselor si a serviciilor, sporirea increderii consumatorilor, sigurantei si sanatatii populatiei si protectiei mediului.

Cu alte cuvinte, metrologia defineste partea fizicii care se ocupa cu masurarile precise, cu stabilirea unitatilor si cu procedeele de masura. In plus, metrologia reprezinta totalitatea activitatilor referitoare la masurari, etaloane, aparate si instrumente de masura, precum si la supravegherea folosirii lor economice.

Ziua Internationala a Metrologiei este sarbatorita in fiecare an la data de 20 mai, marcand astfel ziua in care, cu 201 ani in urma, a fost semnata la Sevres (langa Paris), „Conventia Metrului”. Acest Tratat a pus bazele unui sistem de masurare coerent in intreaga lume.

Tema pentru aceasta zi a anului 2016 este „Masuratorile intr-o lume dinamica”. Aceasta tema a fost aleasa pentru a se alinia cu ritmul tot mai rapid al schimbarii in domeniul stiintei masurarii si, totodata, al lumii din jurul nostru.

Ce s-a mai intamplat la data de 20 mai… 

1822 – S-a născut Frederic Passy, primul laureat al Premiului Nobel pentru Pace. (d. 12 iunie 1912)

1834 – A murit generalul francez LaFayette (Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier), cunoscut mai cu seamă pentru faptele sale de arme din timpul Războiului de Independenţă al Statelor Unite ale Americii (n. 1757).

1882 – Se formează „Tripla Alianţă” între Germania, Austro-Ungaria şi Italia.

1896 – A murit compozitoarea şi pianista Clara Schumann, soţia compozitorului Robert Schumann (n. 1819).

1914 – S-a născut Corneliu Coposu, om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Tărănesc Creştin şi Democratic. (d. 11 noiembrie 1995)

1932 – Amelia Earhart (n. 24 iulie 1897 – dispărută la 2 iulie 1937 în Pacific) devine prima femeie care a survolat singură oceanul Atlantic.

1937 – A intrat în vigoare Codul Justiţiei Militare.

1972 – Proclamarea Republicii Camerun.

1988 – A murit prof. dr. Ana Aslan, membră a Academiei Române, director al Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie (n. 1 ianuarie 1897).

1990 – În România au avut loc alegeri generale şi prezidenţiale, câştigate detaşat de către FSN şi Ion Iliescu.

2001 – Miron Cozma a fost schimbat din funcţia de preşedinte al Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, în locul său fiind ales Vasile Savu, cel care a asigurat interimatul după arestarea acestuia.

2003 – Militarii americani stationaţi la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu au primit ordinul de a părăsi România.

2005 – Filmul lui Cristi Puiu, „Moartea domnului Lăzărescu” a obţinut premiul „Un Certain Regard”, la cea de-a 58-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

2005 – A încetat din viaţă Paul Ricoeur, unul dintre cei mai importanţi filozofi francezi contemporani (n. 27 februarie 1913).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *