S-a intamplat azi

20 martie, o zi plina de evenimente

Anul acesta, 20 martie este o zi foarte incarcata. Norocul nostru ca este duminica!

In primul rand, astazi sarbatorim echinoctiul de primavara. Echinoctiul reprezinta momentul in care ziua este egala cu noaptea in orice loc de pe Terra. Acest lucru se datoreaza faptului ca Pamantul se afla la cea mai apropiata distanta de Soare. Consecinta este aceea ca incepand de astazi ziua va incepe sa creasca, deci ne vom bucura din ce in ce mai mult de lumina naturala a astrului ceresc.

Pe langa evenimentul astronomic, celebram si Ziua Internationala a Francofoniei. Cele 75 de state membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei au decis in 1998 sa marcheze aceasta sarbatoare prin manifestari culturale. Daca vrei si tu sa inveti franceza, pentru ca saptamana aceasta este supranumita „Săptămâna limbii franceze și a francofoniei”, nu trebuie decat sa te inscrii la cursul de Franceza nivel Incepatori Interactiv + Online!

Mai mult decat atat, azi trebuie sa fim zambitori si veseli, pentru ca este Ziua Internationala a Fericirii! Acum 4 ani ONU a decis sa adopte aceasta sarbatoare.

Dar pe langa aceste evenimente, au mai avut loc si altele de-a lungul timpului. Tot pe 20 martie s-au mai intamplat…

1727 – A murit Isaac Newton, fizician, astronom si matematician britanic, cel care a pus bazele mecanicii clasice si ale mecanicii ceresti. Cea mai importantă descoperire a sa a fost “legea atractiei universale”, formulata în 1687 (n.1642).

1815 – Napoleon intra in Paris, dupa ce evadeaza de pe insula Elba, cu o armata de 140.000 si in jur de 200.000 de voluntari, incepand cele „100 de zile„.

1820 – S-a nascut Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1866) (d.1873).

1852 – Romanul Coliba unchiului Tom, scris de prozatoarea americana Harriet Beecher Stowe, a vazut pentru prima data lumina tiparului.

1886 – S-a nascut poetul George Topirceanu, membru corespondent al Academiei Romane (d.1937).

1916 – Albert Einstein publica teoria relativitatii.

1959 – S-a nascut artista lirica Felicia Filip.

1965 – Romania a devenit membra a Organizatiei Interguvernamentale Consultative pentru Navigatie Maritima.

2000 – Este inaugurat, la Spitalul Clinic Fundeni, primul centru de transplant medular din Romania, dupa 32 de ani de la realizarea primului transplant de maduva din lume.

2003 – Fortele aliate lanseaza primele atacuri asupra Irakului, dupa expirarea ultimatumului adresat de presedintele american, George W. Bush, la 17.03.2003.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *