S-a intamplat azi

22 aprilie este dedicata intru totul Pamantului

slide-1-728Ziua Pamantului a fost marcata pentru prima data in anul 1970, de catre senatorul american Gaylord Nelson si celebrata, initial, doar pe teritoriul SUA. Aceasta zi are scopul de a trezi interesul clasei politice fata de mediu, un subiect ignorat.

Cand a aparut Ziua Pamantului 

A aparut initial in SUA, intr-o perioada in care au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care folosirea armelor de foc pentru oprimarea revoltei unor studenti care militau impotriva razboiului din Cambodgia, „Masacrul din 4 mai”, aparitia fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formatiei Beatles si multe altele. In aceste conditii, societatea a inceput sa vorbeasca din ce in ce mai des despre… mediul inconjurator.

In primul an al infiintarii Zilei Pamantului, ea a fost celebrata de circa 20 de milioane de cetateni americani, in marea lor majoritate tineri si foarte tineri. Dupa aproximativ doua decenii, peste 200 de milioane de oameni (din 141 de tari), au transformat Ziua Pamantului intr-o manifestare de amploare in istoria omenirii.

In anul 2009, Organizatia Natiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca fiind o sarbatoare oficiala a planetei Pamant. Altfel spus, 22 aprilie inseamna o expresie comuna a dorintelor tuturor de a construi o societate stabila, pentru un viitor mai curat si mai verde.

In prezent, peste 500 de milioane de oameni din intreaga lume sarbatoresc Ziua Pamantului. In plus, numeroase comunitati organizeaza chiar o saptamana intreaga manifestari dedicate mediului inconjurator.

Ziua-PamantuluiZiua Pamantului in Romania 

Si romanii sarbatoresc Ziua Pamantului asa cum stiu ei mai bine, fie prin manifestatii, prin ilustratii sau prin expozitii. Tu cum sarbatoresti Planeta Albastra? Ai putea ca, macar pe 22 aprilie, sa alegi bicicleta in locul masinii.

22 aprilie ar putea fi ziua in care incepi sa selectezi deseurile selectiv. Sau ai putea sa te uiti la documentarul Home, dedicat evolutiei si frumusetii Pamantului.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *