S-a intamplat azi

55 de ani de cand omul a cucerit spatiul!

Astazi se implinesc 55 de ani de cand a zburat primul astronaut in spatiu. Sarbatorim deci Ziua mondiala a aviatiei si cosmonauticii.

In 1961, Iuri Gagarin,a efectuat un zbor de 180 de minute de  la bordul navei “Vostok I”. In cadrul acestei perioade de timp, cosmonautul rus a facut inconjurul planetei.

Aceasta sarbatoare a fost adoptata de ONU pentru “a celebra in fiecare an la nivel mondial inceputul explorarii spatiului de catre om, dar si importanta tehnologiei si stiintei aerospatiale pentru cresterea bunastarii populatiei Pamantului”.

Un alt scop al acestei sarbatori este acela de a asigura ca spatiul este folosit in scopuri pasnice.

In plus, ONU vrea sa incurajeze tinerii sa-si urmeze visurile si sa-i impinga spre depasirea actualelor frontiere ale cunoasterii si ale intelegerii spatiului.

Pe 12 aprilie 1981 a avut loc si primul zbor al navetei spatiale Columbia. Aceasta este cunoscuta mai ales prin prisma incidentului din 2003, cand s-a prabusit, iar 7 astronauti si-au pierdut viata.

Tot pe 12 aprilie s-au mai intamplat…

1633 – Inchizitia a inceput interogatoriul lui Galileo Galilei.

1899 – S-a nascut Tudor Teodorescu Braniste, prozator si publicist (d.1969).

1943 – Intalnirea dintre conducatorul statului roman, maresalul Ion Antonescu, si Hitler, la castelul Klessheim. Hitler ii cere lui Antonescu sa inceteze orice tatonari de pace cu puterile antifasciste.

1944 – S-a nascut scriitorul Gheorghe Anca.

1945 – Presedintele american Franklin D. Roosevelt moare in timp ce era in functie.  Roosevelt a contribuit decisiv la infrangerea Germaniei lui Hitler. Politica externa promovata de el a pus bazele constituirii Organizaţiei Naţiunilor Unite.

1949 – S-a nascut actorul Florin Zamfirescu.

1950 – S-a nascut David Cassidy, actor si cantaret american.

1953 – S-a nascut operatorul de film Vlad Paunescu.

1956 – S-a nascut Andy Garcia, actor american.

1970 – Se deschid pentru circulatie primele doua benzi ale autostrazii Bucuresti-Pitesti.

1975 – A murit Josephine Baker, cintareaţa şi dansatoare americana (n.03.06.1906).

1989 – A murit Ray “Sugar” Robinson (Walker Smith), boxer american, de sase ori campion mondial (n.1920).

2000 – In cursul unei ceremonii impresionante, Papa Ioan Paul al II-lea a facut o “mea culpa” istorica pentru toate greselile Bisericii Catolice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *