S-a intamplat azi

9 mai: o singura zi, trei sarbatori

9-mai-ziua-europeiPentru romani, ziua de 9 mai are o tripla semnificatie. Asadar, in fiecare an, pe data de 9 mai sarbatorim Ziua Europei. Pe langa aceasta semnificatie, 9 mai marcheaza si Ziua Independentei Romaniei si a sfarsitului celui de-ai doilea Razboi Mondial. Serbarea Zilei Uniunii Europene marcheaza istorica declaratie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economica intre Franta si Germania, pentru eliminarea rivalitatilor seculare dintre cele doua state.

Ziua Europei. În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

Un fragment din textul propunerii prezentate de ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman este urmatorul: „Pacea mondiala nu poate fi asigurata fara a face eforturi creatoare proportionale cu pericolele care o ameninta. Contributia pe care o poate aduce civilizatiei o Europa organizata si activa este indispensabila pentru mentinerea unor relatii pasnice… Nu am reusit sa realizam o Europa unita si ne-am confruntat cu razboaie.”

 ziua-independentei-9-maiS-a mai intamplat pe 9 mai… 

1855: se naste Julius Julius Rontgen, compozitor german, unul dintre reprezentantii muzicii clasice

1877: sesiunea extraordinara a Adunarii Deputatilor proclama Independenta de stat a Romaniei. In plus, se instituie Ordinul „Steaua Romaniei” (cu cinci clase: Cavaler, Ofiter, Comandor, Mare Ofiter, Mare Cruce), in vederea recompensarii serviciilor militare si civile deosebite aduse statului roman.

1895: se naste Lucian Blaga, poet, dramaturg, filozof, eseist, memorialist, membru al Academiei Romane

1918: inceteaza din viata George Cosbuc

1943: se naste Sterian Vicol, poet, eseist, publicist

1945: ziua victoriei asupra fascismului. Reprezentantii URSS, Marii Britanii, SUA si Frantei semneaza, la Berlin, actul de capitulare neconditionata a Germaniei fasciste

1953: inceteaza din viata Theodor Fuchs, pianist, compozitor, critic muzical roman de origine ceha

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *