S-a intamplat azi

Acum 48 de ani a inceput istoria Dacia

Nicolae Ceausescu in prima Dacie 1110

In 1968 a inceput constructia primului autoturism romanesc Dacia. Este vorba despre un model Dacia 1110.

Acesta este o berlina, sub licenta Renault R8, un model Dacia 1100, iar primul automobil iesit pe poarta fabricii a fost făcut cadou Presedintelui Romaniei de la acea vreme (Nicolae Ceausescu), cu ocazia inaugurarii Uzinei Auto Pitesti. In prezent, masina se afla in colectia de autovehicule istorice a Automobil Clubului Roman.

Primul autoturism Dacia aresi o plachets comemorativs din bronz cu urmatorul mesaj: „Primul autoturism de serie fabricat in RSR. Muncitorii, inginerii si tehnicienii constructori de masini, va aduc dumneavoastra tovarase Nicolae Ceausescu prinosul de recunostinta pentru initierea productiei de autoturisme in Romania si pentru grija permanenta ce o purtati dezvoltarii industriei noastre socialiste”.

Acum vedem foarte putine Dacii 1110 pe strada si asta pentru ca putine mai sunt in stare de functionare. Desigur, exista pasionati care le colectii, iar masinile lor sunt cu adevarat speciale si demne de admirat. Puţine Dacii 1100 au mai rămas în stare de funcţionare, dar pasionaţii păstrează, în continuare, exemplare demne de admirat.

Interesant este faptul ca Dacia 1100 a fost conceput, de fapt, special pentru raliuri, deşi nu atingea o viteză mai mare de 132 km/h.

Modelul a fost comercializat intre anii 1968 si 1971

In plus, pe 11 mai s-au mai intamplat…

330 – Inaugurarea solemna a orasului Constantinopol (astazi Istanbul).

1784 – Limba germana este declarata limba oficiala in Transilvania.

1866 – Prima zi ca domnitor a lui Carol I al Romaniei, dupa ce fusese incoronat cu o zi mai devreme.

1904 – S-a nascut Salvador Dali, pictor, grafician si eseist spaniol (d.1989).

1949 – Israelul a fost primit in ONU.

1949 – Siamul si-a schimbat pentru a doua oara denumirea in Thailanda, denumire pe care o poarta si astazi si care la acea vreme fusese deja neoficial in uz de 10 ani.

1981 – A murit cantaretul american Bob Marley (n.1945).

2010 – David Cameron devine prim-ministru al Regatului Unit in urma discutiilor dintre conservatori si liberali democrati si formeaza prima coalitie de guvernamant din UK de la al Doilea Razboi Mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *