S-a intamplat azi

Astazi este marcata Ziua Mondiala a Sigurantei si Sanatatii la locul de munca

echipament_siguranta_tamplarie28 aprilie nu este o simpla zi din calendar. De ce? La aceasta data, inca din 2003, sarbatorim Ziua Mondiala a Sanatatii si Securitatii la locul de munca.

A fost stabilita marcarea acestei zile la data de 28 aprilie, iar din 2003 este monitorizata de Organizatia Internationala a Munci. Aceasta organizatie a constatat si subliniat necesitatea prevenirii accidentelor si problemelor de sanatate la locul de munca, cu ajutorul dialogului social si tripartismului.

Lumea muncii in intreaga Europa este deosebit de dinamica. Iar cand spunem „dinamica”, ne referim la urmatoarele lucruri: apar noi pericole si riscuri in fiecare zi, relatia dintre angajator si angajat sufera modificari zilnic, forta de munca demografica europeana este si ea intr-o continua schimbare. Aceste modificari afecteaza direct modul in care securitatea si sanatatea la locul de munca sunt gestionate, la nivel regional, national si chiar international.

 ziua_internationala_a_sanatatii_si_sigurantei_la_munca_600_234Stiai ca… Studiile recente arata ca aproximativ doua milioane de femei si barbati isi pierd viata din cauza accidentelor de munca, sau a bolilor capatate la locul de munca.

In fiecare an se produc 270 de milioane de accidente la locul de munca.

…160 de milioane de cazuri de boli la locul de munca apar anual, motiv pentru care apar cheltuieli in valoare de 2,8 miliarde de dolari in SUA, pentru tratamentul bolilor.

Accidentele si bolile la locul de munca pot fi evitate prin preventie, iar acest lucru trebuie sa devina obligatoriu

Tema din 2016 a Zilei Mondiale a Sigurantei si Sanatatii la locul de munca este „Stresul la locul de munca: o provocare colectiva”. In prezent, multi oameni se confrunta cu o presiune foarte mare din partea angajatorilor, pentru a face fata cerintelor muncii moderne. Riscurile psihosociale (precum competitia din ce in ce mai mare, asteptarile privind performantele si programul prelungit la locul de munca) contribuie la cresterea excesiva a stresului la locul de munca, potrivit site-ului www.un.org.

Stresul la locul de munca reprezinta o problema globala, care afecteaza toate tarile (atat pe cele dezvoltate, cat si pe cele in curs de dezvoltare) si mai toate profesiile.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *