S-a intamplat azi

Astazi ii sarbatorim pe Sf. Constantin si Elena

sfintii-constantin-si-elenaOrtodocsii si catolicii ii serbeaza la data de 21 mai pe Sfintii Imparati Constantin si Elena. Datorita lor, crestinismul a devenit o religie permisa, iar jertfele sangeroase au fost interzise. In plus, duminica a fost stabilita zi de odihna in intregul Impreiu Roman.

Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt sarbatoriti la data de 21 mai atat de catre bisericile ortodoxe, cat si de cele catolice, la fel cum sunt serbati apostolii.

Desigur, aceasta zi atrage dupa sine si noi superstitii, de care tot mai multi romani par sa tina cont. Iata cateva dintre ele:

– In primul rand, cel mai multi agricultori nu lucreaza de Sfintii Constantin si Elena. De ce? Ei evita, in acest fel, pagubele aduse holdelor de pasarile cerului. In plus, in unele regiuni ale tarii 21 mai este ultima zi in care se mai poate semana porumbul, ovazul sau meiul. Se spune ca tot ceea ce se seamana dupa aceasta zi, se va usca negresit.

– Podgorenii respecta ziua de Constantin Graur in ideea ca, daca vor munci, graurii le vor distruge strugurii;

– Ziua de 21 mai este ziua in care pastorii hotarasc cine le va fi baci, unde vor amplasa stanele si cine le va pazi pe timpul pasunatului;

– Femeile, pentru a alunga duhurile rele si necurate, tamaie si stropesc cu aghiasma; pentru a se apara de forte malefice, taranii aprind un foc mare si stau in jurul lui, prin acest foc obisnuiesc sa treaca si oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cat vor sta la stana.

In calendarul popular, sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena este o sarbatoare a pasarilor de padure, numita Constantin Graur sau Constantinul Puilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *