S-a intamplat azi

Astazi sarbatorim Ziua mondiala a CIOCOLATEI

ciocolataFara dar si poate, CIOCOLATA este cel mai indragit desert de pe intreg mapamondul. Asadar, ziua de 11 iulie este dedicata integral… ciocolatei! 

Cu alune, cu fructe, cu lapte sau fara, neagra sau alba, cu inghetata sau cu biscuiti, de casa sau cumparata, ciocolata este si va fi oricand desertul favorit al oamenilor. Tocmai de aceea, ciocolata are nevoie de o zi speciala in care sa fie sarbatorita.

Acum circa 2000 de ani, arborele de cacao era descoperit in America de Sud. Exploratorul Cristofor Columb a fost primul care s-a bucurat de beneficiile boabelor de cacao.

In Europa, ciocolata a ajuns abia in secolul al 16-lea, dupa ce spaniolii i-au cucerit pe azteci. Gustul ciocolatei a fost imbunatatit de la un secol la altul, iar fascinatia pentru ciocolata a crescut considerabil pe masura ce a devenit tot mai cunoscuta pe continentul european. Iar daca initial ciocolata era considerata un aliment de lux si era cumparata doar de cei bogati, astazi lucrurile nu mai stau deloc asa.

Chiar daca multe dintre reprezentantele sexului frumos considera ciocolata un adevarat inamic al siluetei, cercetarile stiintifice le contrazic. Oamenii care mananca ciocolata au mai putin tesut adipos decat cei care nu mananca. In plus, din punct de vedere caloric, ciocolata este neutra, deci permisa in diete, intrucat accelereaza metabolismul si reduce riscul de infarct sau de hipertensiune si diabet.

 

cele-25-de-lucruri-inedite-pe-care-iubitorii-de-ciocolata-ar-trebui-sa-le-stie_size1Curiozitati despre magica CIOCOLATA…

  • Prima ciocolaterie a fost deschisa in 1657, in Londra.
  • Prima reteta de briose cu ciocolata dateaza din 1897.
  • Ciocolata contine cantitati mici de cofeina. Asadar, o cana de cafea contine aceeasi cantitate de cofeina ca 10 batoane de ciocolata (42 de grame).
  • Anual, la nivel mondial, oamenii cheltuie peste 20 de miliarde de dolari pe ciocolata.
  • Ciocolata se topeste la 36 de grade Celsius (temberatura medie a corpului uman este de 37 grade Celsius).
  • Boabele de cacao sunt foarte amare, iar pentru a obtine aroma de cacao, acestea trebuie trecute prin procesul fermentarii, apoi sunt curatate, prajite si cojite.
  • Ciocolata alba a fost inventata in anii ’70. Ea reprezinta o combinatie de unt de cacao, zahar si lapte.
  • Americanii sunt cei mai mari consumatori de ciocolata. Ei mananca aproape jumatate din ciocolata produsa in intreaga lume.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *