Articole Eurocor

Bunatati intelectuale de la Mos Nicolae

An de an, Mos Nicolae lasa la Eurocor, pentru cei cuminti, bunatati intelectuale. Daca vrei sa afli detalii ACUM, da click AICI.

Daca vrei sa afli detalii mai tarziu, citeste cate ceva despre acest Mos faimos si generos.

Nicolae, biruitorul de popor

A fost o data ca niciodata… o cetate din Asia Mica unde locuiau doi oameni linistiti si credinciosi: Teofan si Nona. Ei au adus pe lume un baiat cu un nume deosebit, care prevestea un destin aparte: “Nicolae – biruitorul de popor”.

Nicolae a fost un om milos, sensibil la nevoile celor din jur. Una din nenumaratele sale fapte bune avea sa ramana faimoasa peste vremuri: in cetatea in care locuia, exista un barbat care avea trei fiice in pragul maritisului. Barbatul fusese foarte instarit dar, prin circumstante nefericite, ramasese fara niciun ban. Complet descurajat, isi facea ganduri negre referitoare la viitor si nu vedea nicio cale de scapare.

mos6

Induiosat de povestea lui, Nicolae l-a ajutat in trei randuri, cu trei saculeti de bani, pe care i-a lasat noaptea, pe ascuns. Astfel, barbatul a reusit sa-si marite fiicele si a fost foarte bucuros.

Pentru el, cei trei saci de bani au fost o salvare la care nu se astepta, o adevarata minune de la Dumnezeu.

Fapta a fost povestita din gura in gura si a devenit o legenda, apoi o traditie: aceea ca in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, sa fie impartite cadouri pe furis, celor dragi.

O noapte magica in nenumarate tari

Astfel aceasta noapte a devenit o noapte magica. Traditia impartirii cadourilor exista acum in nenumarate tari, si nu doar la popoarele crestine.

In Ungaria, Cehia si Slovacia Mosul este numit “Mikulás”. In Polonia: “Mikołaj”.

In Ghana se spune ca el vine din jungla. In Danemarca e purtat de reni. In Franta calatoreste pe un magarus, impreuna cu Pere Fouettard (Moş Nuieluşă). În Austria e imbracat in straie de episcop si calatoreste impreuna cu Krampus, o fiinta amenintatoare, cu o nuia in mana.

mos5

 Ti-ai lustruit ghetutele?

La romani, Mos Nicolae e un batranel binevoitor si generos, care e asteptat cu ghetele bine lustruite.

Emotionati, copiii isi pregatesc incaltarile in seara de 5 decembrie ca sa primeasca in ele dulciuri si cadouri. Cei care nu au fost cuminti si se simt cu musca pe caciula, spera ca Mosul va trece cu vederea nazdravaniile lor, ca nu cumva in loc de bunatati sa le aduca in dar o… nuielusa.

Mos Nicolae a trecut si pe la Institutul Eurocor si a lasat in ghetele virtuale, pentru cei cuminti, 3 super cadouri.

Esti curios sa afli mai multe?

Descopera ce poate Mosul… AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *