S-a intamplat azi

Cati mai folosesc codul Morse?

In 1791 s-a nascut Samuel Morse. El este inventatorul telegrafulul electric si al alfabetului Morse.

Alfabetul Morse este metoda de transmitere a informatiei folosind secvente standardizate de semne sau pulsatii – cunoscute ca „puncte” si „linii”. Desi a aparut inca din 1836, acest limbaj a inceput sa fie intens folosit abia din 1890.

In ciuda popularitatii din secolul trecut, codul Morse se afla in prezenta pe o panta descendenta a popularitatii. Totusi, exista domenii in care este utilizat si azi, precum navigatia maritima si aeriana.

Codificarea Morse este singura modalitate digitala de modulare si transmitere a informatiei care poate fi folosita eficient si citita usor de catre oameni, fara a necesita existenta unui computer. Alfabetul Morse poate fi transmis in mai multe modalitati. Initial a fost transmis ca pulsatii electrice de-a lungul unei linii telegrafice, dar poate fi trasmis ca un ton audio, ca un semnal radio, sau ca semnale mecanice sau vizuale, utilizand o lanterna.

Curiozitati despre codul Morse:

  • Limbajul Morse a fost folosit pentru mai mult de 160 de ani – mai mult decat orice alt sistem electronic de codare inventat vreodata.
  • Se organizeaza competitii internationale privind intelegerea codului direct in minte. In 1939 a fost stabilit recordul mondial actual. Ted Elroy a reusit sa traduca instant codul Morse la o viteza de 75,2 cuvinte pe minut.
  • In competitiile dintre expertii in cod Morse si utilizatorii experti in SMS text messaging, codul Morse a castigat intotdeauna.
  • Unele telefoane mobile, ca Nokia, au cuvantul „SMS” ca ton de apel pentru primirea mesajelor scrise. Majoritatea telefoanelor Nokia au tonuri „SMS” numite „Ascending” sau „Special” care se traduc din cod Morse in sloganul companiei „Connecting People”, respectiv in cuvantul „SMS”.
  • Codul Morse este folosit azi ca tehnologie de asistenta speciala, ajutand oamenii cu dizabilitati sa comunice.
  • La 24 mai 2004, cu ocazia celei de-a 160-a aniversari a transmisiei in cod Morse, a fost inaugurat caracterul special „@” la setul oficial de caractere Morse, folosind secventa „· — — · — ·”.

Pe pagina morse.ro gasesti si mesaje amuzante pe care le poti trimiti in limbaj Morse!

Tot pe 27 aprilie s-au mai intamplat…

1872 – A murit Ion Heliade Radulescu, scriitor si om politic, intemeietorul presei scrise in Tara Romaneasca (n.1802).

1931 – George Enescu a terminat orchestratia operei „Oedip”, creatie pe care a dedicat-o Mariei Rosetti-Tescanu.

1935 – S-a nascut Theodoros Angelopoulos, regizor si scenarist grec (d. 2012).

1945 – Al Doilea Razboi Mondial: Benito Mussolini este arestat de partizanii italieni la Dongo, in timp ce incerca sa scape deghizat ca un soldat german.

1968 – S-a nascut Cristian Mungiu, regizor roman.

1994 – Au avut loc primele alegeri multirasiale din Africa de Sud.

2002 – Echipa masculina de seniori a Romaniei a devenit campioana europeana la gimnastica.

2005 – Cel mai mare avion construit vreodata, Airbus A380, a efectuat primul sau zbor.

2014 – Ziua celor patru Papi – Papii Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea sunt declarati sfinti de catre Papa Francisc in prima canonizare papala din 1954. La ceremonie a participat si Papa Benedict al XVI-lea.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *