S-a intamplat azi

Cu Politia Romana in Grecia pe 25 martie

Vremea e urata. Am vazut asta cu totii cand am iesit de dimineata pe usa. Politia e in strada. Chiar de ziua ei! Iar noi vrem in Grecia, ca tot e ziua lor nationala.

Acestea sunt evenimentele importante ale zilei!

Incepand din 2003 sarbatorim Ziua Politiei Romane pe data de 25 martie. Chiar daca nu ne este intotdeauna draga, noi ii apreciem foarte mult pagina de Facebook. Acolo vedem o cu totul alta fata a acestei institutii rigide si privite cu oarecare dispret. In plus, cine n-a auzit pana acum de politistul Marian Godina? La multi ani, Politia Romana!

 

 

Si daca am vorbit de Ziua Politiei Romane, sa vorbim si despre Ziua Nationala a Greciei. La ei mergem in concedii vara, de acolo au pornit Jocurile Olimpice, ei ne-au invatat sa spargem farfuriile de fericire. Iar acum ne gandim cum ar fi sa-i sarbatorim in Atena, unde se anunta pentru astazi 16 grade. Χρόνια πολλά , Ελλάδα! (La multi ani, Grecia!)

Tot pe 25 martie s-au mai intamplat…

101 – Imparatul Traian a parasit Roma pentru a incepe luptele cu dacii condusi de regele Decebal. Inceputul primului razboi daco-roman (101-102).

1245 – O scrisoare a Papei Innocentiu al IV-lea (1234-1254) mentioneaza existenta romanilor in spatiul danubiano-pontic.

1655 – Este descoperita Titan, cea mai mare luna a lui Saturn, de catre Christian Huygens, matematician si fizician olandez.

1857 – S-a nascut soprana Elena Teodorini, prima artista lirica din Romania care a evoluat pe scena Operei „Scala” din Milano (d.1926).

1882 – Mitropolitul primat al Ungrovlahiei savarseste in premiera la Bucuresti sfintirea marelui mir, pas care a insemnat independenta Bisericii Ortodoxe Romane fata de Patriarhia de Constantinopol.

1913 – S-a nascut Dinu Adamesteanu, arheolog italian de origine romana, membru al Academiei Romane. A contribuit decisiv la descoperirea siturilor de la Histria, a cetatii Heracleea (d.2004).

1925 – S-a nascut actorul Ion Pavelescu.

1942 – S-a nascut poeta Ana Blandiana (pseudonim pentru Otilia Valeria Coman).

1942 – S-a nascut cantareata americana Aretha Franklin.

1947 – S-a nascut Elton John, cantaret si compozitor britanic.

1949 – S-a constituit Uniunea Scriitorilor din Romania.

1957 – Are loc semnarea Tratatului de la Roma prin care s-au pus bazele Comunitaţii Economice Europene, devenita Uniunea Europeana.

1997 – Ora de vara este corelata cu orarul de vara practicat in statele Uniunii Europene.

1998 – Comisia Europeana recomanda adoptarea monedei unice, Euro, de catre 11 tari.

2002 – Se are in vedere inceperea lucrarilor de constructie a Catedralei Mantuirii Neamului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *