Cum sa

Cum să faci salată de vinete

Sfârșitul verii este perioada perfectă pentru a testa fel de fel de bunătăți. De la porumbul copt sau fiert care ne aduce aminte de zilele însorite din copilărie și până la faimoasa zacuscă, pregătită ca la mama acasă, deliciile culinare sunt la tot pasul. Chiar și cei mai leneși dintre noi sunt asigurați în perioada verii, când un pepene roșu sau o gustare formată din pepene galben și prosciutto poate constitui un mic dejun perfect. Însă regina neîncoronată a bunătăților rămâne salata de vinete.

Cum poți să faci salată de vinete ușor și rapid?

Ingredientele necesare sunt la îndemână și nu sunt deloc costisitoare:

4 vinete de mărime medie (sau 3 vinete mari)

1 lingură suc de lămâie (se va pune treptat, după gust)

60 – 70 ml. ulei de floarea soarelui

sare (după gust)

o linguriță muștar sau un gălbenuș de ou crud sau două lingurițe de maioneză (opțional)

By Sacha47 [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons
Preparare:

Vinetele se coc afară, pe o tablă de fier, alături de porumb și alte bunătăți de sezon. La nevoie, acestea se pot coace pe ochiul mare de la aragaz sau într-o tavă, la cuptor, la treaptă mare. După ce coaja s-a copt bine și a devenit ușor de desfăcut, vinetele se curăță și se pun pe un blat de lemn, la scurs. Acestea se toacă fin cu un tocător de lemn sau cu un cuțit ceramic. Se pun într-un castron încăpător și se toarnă încet uleiul, în fir subțire, până la absorbire și până când salata are o textură pufoasă. Se amestecă continuu cu o lingură de lemn, în același sens. Se adaugă lămâie, sare, piper și, la nevoie, o linguriță de muștar sau un gălbenuș de ou crud. Dacă preferați o textură fină puteți utiliza un mixer electric. Salata se pune la frigider și se servește cu ceapă tocata mărunt și roșii tăiate felii.

Anumite persoane consideră prea pregnant și aromat gustul vinetelor, așa că pentru ele se poate înlocui muștarul/oul cu puțină maioneză, care echilibrează gustul vinetelor. De asemenea, e important să menționăm că ceapa tocată nu se adaugă imediat, ci numai după ce salata s-a răcit, adică imediat înainte de a se servi.

Mai multe sfaturi utile AICI!

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *