Articole Eurocor

Cum sa-ti faci cel mai bun CV

Curriculum Vitae este cartea de vizita care te recomanda pentru postul dorit. El trebuie sa te reprezinte pe tine. Paradoxul unui CV consta in faptul ca trebuie sa fie foarte personal si, in acelasi timp, sa raspunda la cateva reguli bine definite.

In medie, un CV este vizualizat de catre un recruiter in 10-20 de secunde. Job-urile au sute de aplicanti. In ciuda experientei si a cunostintelor tale, daca CV-ul nu atrage atentia din primele secunde, risti sa nu i se acorde importanta cuvenita si sa nu fii chemat la interviu.

Care este cel mai important lucru dintr-un CV?

Un CV trebuie sa spuna despre tine in mod necesar cateva lucruri:

 • CINE esti?
 • CUM faci?
 • CE faci?

Care este primul lucru pe care vrea sa il afle angajatorul despre un potential angajat?

Motivatia sa pentru job si pentru companie! Introdu imediat dupa datele personale un obiectiv bine formulat. Astfel, il vei face pe specialistul HR sa fie interesat de tine.

Totusi, ai grija sa nu fie vag. Nu spui nimic daca obiectivul tau este sa te realizezi profesional, sa ajungi cineva sau sa faci o cariera. Este benefic sa ai o optiune profesionala pentru un anume tip de job si de companie. Claritatea privind locul unde vrei sa ajungi in cariera ta este cea mai sigura cale de a ajunge acolo.

Specifica in obiectivul tau personal:

 • Tipul de activitate profesionala pe care ti-o doresti: marketing, vanzari, contabilitate, programare, relatii cu publicul etc.
 • Tipul de companie in care vrei sa lucrezi: mica, multinationala, in dezvoltare, dintr-un domeniu anume etc.
 • Contributia pe care vrei sa o aduci prin activitatea ta profesionala: cresterea cotei de piata a companiei, optimizarea proceselor financiare, eficientizarea folosirii capitalului uman etc.

Iti recomandam sa folosesti maxim cinci cuvinte legate intr-o fraza cat mai coerenta.

Poza

Sfatul nostru este sa nu pui poza in CV, decat daca natura jobului o cere (fotomodel, manechin, etc.). De cele mai multe ori oamenii nu au la indemana o poza in care sa arate bine si profesionist, asa ca decupeaza imagini din diverse evenimente ale vietii lor in care s-au fotografiat.

Datele personale

Incearca sa nu scrii nationalitatea, zodia, adresa din buletin, starea civila, religia si culoarea  ochilor sau alte detalii personale, pentru ca irosesti spatiu pretios cu informatii irelevante.

Experienta profesionala

Pune accentul pe ceea ce ai realizat si ai invaţat din experientele anterioare. Este sectiunea cea mai importanta din CV. E un mare plus daca primele doua randuri de dupa titulatura si perioada in care ai avut postul respectiv treci exact abilitatile cu care te-ai ales de pe urma acelei experiente.

Ai grija insa sa nu dai copy-paste din fisa postului. Nu folosi infinitivul lung sau persoana a III-a. Vorbesti despre tine! Pe tine te pui in valoare.

Studii

Exact ca la experienta profesionala, spune cu ce ai ramas in urma facultatii sau a cursului absolvit.

Abilitaţi

Intotdeauna abilitatile trebuie sa fie insotite de o explicatie a felului in care le-ai dobandit.

Ultimele detalii

 • Nu scrie mai mult de 2 pagini.
 • Dimensiunea universal acceptata este de 12 puncte pentru textul din corpul CV-ului si 14 puncte pentru heading-uri.
 • Daca ai un profil pe LinkedIn, precizeaza acest lucru si adauga un link catre el. De asemenea, ai grija la reputatia ta online.
 • CV-ul tau trebuie sa fie adaptat jobului dorit.
 • Cea mai buna minciuna este intotdeauna adevarul. Cei care exagereaza, spre exemplu, in privinta nivelului de cunoastere al unei limbi straine nu vor face fata cerintelor noului job. Daca vrei sa-ti testezi nivelul real de cunoastere al unei limbi straine ai la dispozitie serviciul gratuit TesteAutoevaluare, pe www.eurocor.ro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *