S-a intamplat azi

Despre luna martie

Luna martie ne face adesea să zâmbim, căci o asociem venirii primăverii, cu toate bucuriile ei blânde… Capricioasă sau nu, martie este cu siguranță așteptată atât de cei mai, cât și de cei mici. Dar ce știm de fapt despre cea de-a treia lună din an?

Martie este a treia lună a anului în calendarele iulian și gregorian. Este cea de-a doua din cele șapte luni care au o lungime de 31 de zile. În emisfera nordică, începutul primăverii este marcat de prima zi a lunii martie, cel puțin din punct de vedere meteorologic. Echinoxul din martie, de pe data de 20 sau 21 marchează începutul primăverii primăverii din emisfera nordică și începutul toamnei în emisfera sudică, din punct de vedere astronomic.

Denumirea martie provine de la Martius, prima lună din cel mai vechi calendar roman cunoscut. Aceasta a fost denumită după Marte, zeul roman al războiului și un strămoș al poporului roman prin intermediul fiilor săi, Romulus și Remus. Luna lui Martius marca începutul sezonului de război, iar festivalurile ținute în cinstea zeului erau la mare cinste în această perioadă.

Iar dacă noi, românii, sărbătorim mărțișorul pe 1 Martie, bulgarii o sărbătoresc pe Baba Marta!

Baba Marta este o figură din mitologia bulgară care aduce cu ea sfârșitul iernii reci și începutul primăverii. Sărbătoarea ei cu același nume este sărbătorită în Bulgaria pe 1 martie, cu schimbul și purtarea de mărțișoare. Sărbatoarea românească Mărțișor este legată de povestea Babei Marta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *