S-a intamplat azi

Iesi in parc de Ziua Parcurilor?

24 mai reprezinta Ziua Europeana a Parcurilor. Primul eveniment de acest gen care s-a organizat a avut loc in 1999. La acea data in Suedia erau create primele parcuri nationale din Europa (9 la numar).

Scopul evenimentului organizat anual, la initiativa Federatia Europeana a Parcurilor, este acela de a imbunatati starea zonelor protejate. In plus, sarbatoarea isi doreste sa atraga participareea publica in administrarea acestor zone.

In prezent, exista peste 400 de arii protejate din 34 state de pe continentul european.

Parcurile au devenit o necesitate in ceea ce priveste dezvoltarea armonioasa a unei urbe civilizate. Desi in Uniunea Europeana prevede existenta a 26 mp de spatii verzi per cap de locuitor, in Romania, putine localitati indeplinesc aceasta conditie. Bucurestiul ocupa locul 11 intr-un top national al resedintelor de judet, cu doar 21,4 mp/locuitor. Cea mai verde resedinta de judet este Slobozia, cu 46,3 mp/locuitor. Alte 4 ore resedinte de judet se afla peste norma de 26 mp/locuitor (Miercurea Ciuc, Bistrita, Craiova, Suceava).

In Romania exista un parc national inclus in patrimoniul mondial al UNESCO. Este vorba despre Rezervatia Naturala Delta Dunarii. In plus, Muntii Rodnei si Muntii Retezat sunnt parte a programului UNESCO „‘Omul si Biosfera”.

Ziua Europeana a Pasarilor a fost initiata drept semnal de alarma privind posibilitatea dispariţiei in acest secol a 12% din cele peste 10.000 de specii de pasari din lume.

Ai un frate? Atunci ureaza-i „la multi ani”. Azi e si Ziua Internationala a Fratelui!

Ce s-a mai intamplat la data de 24 mai… 

1671 – S-a nascut Gian Gastone de’ Medici, Mare Duce de Toscana (d.1737).

1686 – S-a nascut fizicianul german Gabriel Daniel Fahrennheit, unul dintre fondatorii termometriei; a inventat termometrele cu alcool (1709) şi cu mercur (1714), precum si scara termometrica ce-i poarta numele (d.1736).

1844 – Samuel Morse a transmis prima telegrama in codul Morse de la Washington DC, catre asistentul sau Alfred Vail, in Baltimore, pentru a inaugura prima linie telegrafica. Continutul mesajului a fost: „Ce a facut Dumnezeu?” (un citat biblic, numerele 23:23). (Poti citi mai multe despre Samuel Morse aici.)

1875 – A fost constituit Partidul Naţional Liberal, printre membrii fondatori fiind Ion C. Bratianu, M. Kogalniceanu, M.C. Epureanu.

1883 – Podul Brooklyn, celebrul pod peste East River din New York, este deschis traficului dupa 14 ani de constructie, unindu-se astfel Brooklyn-ul de Manhattan.

1903 – Este inaugurat Castelul Pelisor.

1906 – Hotelierul elvetian Cesar Ritz a deschis la Londra un alt hotel cu numele sau, in care fiecare apartament are o baie privata, ca o noutate. Standardele de servicii si dotarile de lux ale casei au stabilit standarde la nivel national.

1908 – A fost inaugurata noua cladire a Muzeului de Istorie Naturala Grigore Antipa din Bucuresti, in prezenta regelui Carol I.

1937 – S-a nascut Benone Sinulescu, interpret roman de muzica populara.

1941 – S-a nascut Bob Dylan, poet, compozitor, cantaret, chitarist si actor american.

1966 – S-a nascut fotbalistul Eric Cantona.

1976 – Avioanele Concorde aflate sub pavilion englez şi francez au efectuat primele zboruri comerciale.

1990 – A luat fiinta, la Bucuresti, Teatrul „Masca”, singurul teatru de gest, pantomima si expresie corporala din Romania, condus de actorul si regizorul Mihai Malaimare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *