cursuri eurocor

Istoria fotografiei – partea întâi

1

Fotografia – ce invenţie minunată! Cum ne-am putea lipsi de imortalizarea momentelor importante din viaţa noastră pe care le distribuim cu atâta frenezie pe Facebook?

Şi totuşi… Imaginează-ţi cum ar fi să trăieşti la începutul secolului 20 şi să trebuiască să cari 20 de kilograme de echipamente şi 3 litri de substanţe ca să developezi câteva poze.

Ca să-ţi faci o idee despre evoluţia fotografiei, iată o scurtă istorie a ei de-a lungul secolelor: cum s-au făcut primii paşi, care au fost pionierii în domeniu şi cum s-a dezvoltat fotografia ulterior.

Principiul de bază din fotografie e cunoscut încă din Antichitate: camera obscură. Dacă se ia o cutie neagră, spartă într-o parte, razele soarelui pătrund înăuntru şi reproduc imaginea din afară… inversată.

Leonardo da Vinci utiliza această tehnică.

În secolul 19 cunoştinţele în domeniul chimiei erau avansate: se cunoşteau efectele pe care le poate avea lumina asupra anumitor corpuri argintate. Dar exista o problemă: problema elementului de fixare. Cum să faci să capturezi o imagine?

În 1826, Nicéphore Niepce a făcut prima fotografie din istorie. A fost realizată cu ajutorul unei camere negre şi a unei plăci de staniu şi a necesitat nu mai puţin de 8 ore! Dar… în opt ore soarele a avut timp să se deplaseze, ceea ce a avut ca efect o luminozitate a fotografiei destul de ciudată.

la 10 secunde

În 1829, Niepce s-a asociat cu Louis-Jacques Daguerre. Împreună au inventat dagherotipul care permitea obţinerea imaginilor cu o calitate bună, pe o placă metalică, în mercur. La început era nevoie de 20 de minute pentru a obţine o imagine. Până în 1855 timpul a scăzut la 10 secunde.

În 1849 Henri Fox-Talbot a inventat calotipul şi procedeul negativ: era nevoie de a uleia hârtia pentru a o face transparentă şi a obţine un pozitiv. Cincizeci de ani mai târziu, George Eastman (fondatorul Kodak-ului) a produs prima peliculă flexibilă.

În 1851, Comisia monumentelor istorice a organizat Misiunea heliografică ce avea drept scop inventarierea monumentelor franceze. Această misiune a fost încredinţată unui grup de patru fotografi, dintre care cel mai celebru a fost Gustave Le Gray.

Iată aici un exemplu de fotografie făcută în cadrul acestei misiuni:

misiunea

 

Ulterior, Jules-Etienne Marey şi Edwead Muybridge s-au interesat îndeaproape de surprinderea elementelor dinamice în fotografii. Ei au realizat planşe detaliate ale diferitelor mişcări umane şi animale (alergări, sărituri), cu ajutorul unor fotografii făcute la intervale regulate.

Marey a fost inventatorul puştii fotografice, iar Muybridge, al zoopraxiscopului care permitea reconstituirea mişcării.

Eşti pasionat de fotografie? Înscrie-te la cursul de Fotografie digitală.

Fă acum primul pas: descarcă o Lecţie Demonstrativă Gratuită şi răsfoieşte online acest curs.

În plus, dacă descarci o Lecţie Demonstrativă Gratuită eşti înscris automat în promoţia curentă şi poţi câştiga un smartphone Samsung Galaxy S7.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *