S-a intamplat azi

Istoricul zilei de 28 iunie

1358, la 28 iunie dateaza primul privilegiu comercial cunoscut in intreg spatiu romanesc. El a fost acordat negustorilor brasoveni pentru Muntenia. Documentul confirma existenta drumului comercial care pornea din Transilvania spre teritoriul cuprins intre raurile Prahova si Buzau, pana unde se varsa Siretul. Acest drum este considerat a fi unul dintre cele mai vechi drumuri comerciale care legau Transilvania de Muntenia.

academia1835 se inaugureaza la Iasi, in Moldova, prima institutie de invatamant superior prin principatele romanesti: Academia Mihaileana. Aici urmau sa aiba loc cursuri de istorie, drept, matematica, arhitectura si chimie.

In 1848, trupele rusesti ocupa Iasiul in cadrul revolutiei pasoptiste din Muntenia si Moldova. Guvernul provizoriu paraseste in graba Bucurestiul, refugiindu-se la Rucar.

1913 este anul in care are loc Conferinta de pace de la Bucuresti. Este momentul in care se incheie Al Doilea Razboi Balcanic, Romaniei revenindu-i partea din sudul Dobrogei (judetul Durostor si Caliacra – „Cadrilaterul”).

In 1923, in Romania este adoptata Legea asupra proprietatii literare si artistice, care proclama principiul respectarii si garantarii proprietatii creatiilor intelectuale.

In 1928 are loc la Ciuguev, langa Harkov, Congresul al IV-lea al Partidului Comunist Roman

28iunie1940-basarabiaIn 1940, Armata Sovietica ocupa criminal teritorii romanesti in urma Pactului Hitler-Stalin. Romania devine, astfel, o victima a intelegerilor secrete dintre Germania nazista si URSS bolsevica de reimpartire a sferelor de influenta intre cele doua puteri. Acest lucru a dus la declansarea celui de-ai Doilea Razboi Mondial, cea mai devastatoare conflagratie din istoria omenirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *