S-a intamplat azi

Mărțișorul – simbol și tradiție la început de primăvară

În prima zi a lunii martie, sărbătorim venirea primăverii într-un fel unic: mărțișorul.

Tradițional, în această perioadă a anului, bărbații oferă mărțișoare femeilor. Fie că vorbim de un obiect simbolic sau de versiunea mai scumpă, cum ar fi o bijuterie, detaliul esențial este firul împletit alb-roșu.

Tradiția mărțișorului a apărut în vremurile romane, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Aceste obiecte mici simbolizează respectul și admirația bărbaților îndreptate spre femei. Inițial, mărțișorul era realizat din numai două fire răsucite din lână, unul colorat roșu și unul alb. În timp, acesta a evoluat, încorporând o mică bijuterie sau un obiect artizanal la care se atașează un șnur alb-roșu. Se spune că roșul reprezintă vara și căldura, în timp ce albul reprezintă iarna și frigul. Unii oameni spun că cele două culori reprezintă iubirea și onestitatea. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Femeile poartă mărțișorul toată luna martie, deoarece se crede că aduce forță și sănătate pentru anul următor. Unele femei îșidecorează hainele cu unul sau mai multe mărțișoare, în timp ce altele poartă doar o șnur alb-roșu pe încheietura mâinii. În Moldova, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor.

Sărbătoarea mărțișorului reprezintă victoria soarelui asupra iernii, victoria primăverii asupra naturii. Existăși legende despre lupta Primăverii personalizate împotriva Iernii. Disputa se duce în jurul apariției primelor flori ale primăverii – ghioceii.

La sfârșitul lunii martie, firul roșu-alb este legat de ramura unui pom fructifer, un gest care se presupune că aduce bogăție. Mărţişorul este o tradiţie în România, Republica Moldova şi teritoriile învecinate locuite de români sau aromâni. Obiceiuri similare sunt întâlnite în Bulgaria, Albania, Macedonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *