Din cultura japoneză

O sarbatoare straveche japoneza

Setsubun est16e o sarbatoare straveche japoneza celebrata in fiecare an pe 3 februarie, cu o zi inainte de inceputul primaverii dupa calendarul chinezesc. Numele sugereaza practic diviziunea anotimpurilor. Este insotit de un ritual de purificare care in ziua de azi se manifesta prin aruncarea de boabe de soia in persoana care poarta masca unui demon (oni).

Initial cel care purta masca in familie era toshiotoko, capul familiei. Boabele de soia prajite (fuku mame) sunt aruncate pe fereastra sau catre acel membru al familiei care poarta masca de demon si se striga: Oni wa soto! Fuku wa uchi! (Demonii afara! Norocul in casa!), apoi se tranteste usa.

In special in scolile japoneze copiii sunt cei care arunca cu boabele de soia in profesorii costumati. De asemenea, sunt si ceremonii publice la temple sau de tip carnaval cu care alegorice in timpul carora se repeta acest ritual.

Se obisnuieste ca in aceasta zi sa se manance boabe prajite de soia pentru sanatate si noroc, de obicei atatea boabe cati ani are fiecare.

Cursuri de limba si cultura japoneza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *