S-a intamplat azi

Pe 23 martie fa-i un cadou vremii!

Daca esti din Bucuresti, cu siguranta ai vazut cat de urata e vremea de afara. Ploaie, aglomeratie infernala in trafic. Nici tie nu-ti place, nu? Noi ne-am fi gandit ca macar de ziua ei, vremea sa fie mai prietenoasa. Oare am suparat-o cu ceva?

Astazi, vremea implineste 66 de ani. De fapt, Organizatia Mondiala a Meteorologiei sarbatoreste 66 de ani de la infiintare. Ziua Internationala a Meteorologiei a fost creata special pentru a marca acest eveniment.

Oare daca ii trimitem un cadou, vremea se va bucura si va alunga norii sa vedem si noi soarele si sa ne mai incalzim putin? 🙂

Tot pe 23 martie s-au mai intamplat…

1821 – Revolutia de la 1821 – Se ajunge la un acord cu boierii ramasi in Bucureşti (juramantul reciproc de credinta). În virtutea acestuia, Tudor Vladimirescu accepta sa conduca tara impreuna cu boierii „patrioti”. Are loc legitimarea actiunilor lui Tudor de catre clasa politica.

1842 – A murit scriitorul francez Stendhal – Henri Beyle (n.1783).

1847 – S-a nascut A. D. Xenopol, istoric, sociolog, economist, filosof al istoriei, membru al Academiei Romane (d.1920).

1880 – A murit Gheorghe Magheru, general si om politic, unul dintre conducatorii Revolutiei de la 1848 din Tara Romaneasca (n.1802).

1898 – Se adopta Legea invatamantului secundar si superior, elaborata de Spiru Haret si C. Dimitrescu-Iasi, care instituie invatamantul secundar de opt clase, in doua cicluri (inferior si superior) si in sectii (moderna, reala si clasica), gimnazii si scoli normale si organizeaza mai temeinic invatamantul superior.

1917 – Proclamatia regelui Ferdinand I, prin care se promite pamant si vot universal.

1919 – Benito Mussolini fondeaza, la Milano, “Fasciile de lupta” (partidul fascist italian).

1925 – S-a nascut Alexandru Elias, medic roman.

1945 – Legiferarea reformei agrare. Au fost expropriate proprietatile mai mari de 50 ha, fiind improprietarite peste 900.000 de familii de tarani.

1956 – S-a nascut Jose Manuel Barroso, politician portughez, prim-ministru al Portugaliei, fost presedinte al Comisiei Europene.

1976 – S-a nascut Michelle Monaghan, actrita americana.

1983 – Propunerea presedintelui american Ronald Regan de a realiza un sistem de aparare antiracheta cu baza in spatiu, cu ajutorul unor noi tehnologii, Initiativa de Aparare Strategica, supranumita si “razboiul stelelor”.

1998 – Filmul „Titanic” a adunat 11 trofee Oscar, egaland „Ben-Hur”, care stabilise recordul pentru cele mai multe premii castigate.

1999 – Javier Solana, secretar general al NATO, da ordinul de „lansare a operatiunilor aeriene in Republica Federala a Iugoslaviei”.

2001 – Statia orbitala ruseasca MIR, cantarind 140 de tone, s-a dezintegrat in atmosfera, deasupra Pacificului de Sud.

2011 – A murit Elizabeth Taylor, actrita americana (n.1932).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *