S-a intamplat azi

Pe 24 martie luptam impotriva tuberculozei

In fiecare zi, peste 8 milioane de persoane se imbolnavesc cu TBC, adica tuberculoza. Asta inseamna ca o treime din populatia globului este afectata de aceasta boala. Din cauza maladiei, mor anual peste 1 milion de oameni. Sunt cifre impresionante si infricosatoare. In ciuda faptului ca atat de multa lume sufera de TBC, suntem inca neinformati cu privire la simptome, la efecte si la cauze.

Totusi, trebuie sa stii ca tuberculoza poate fi prevenita si tratata. Rata incidentei bolii este din ce in ce mai mica, iar numarul deceselor cauzate de TBC este si el in scadere.

Pe 24 martie 1882, Robert Koch, medic si microbiolog german, a anuntat descoperirea mycobacterium tuberculosis, bacteria responsabila pentru tuberculoza. Marcam astfel, in aceasta zi, nu doar 134 de ani de la acest succes al medicinei, ci si lupta pe care inca trebuie sa o ducem cu o boala contemporana.

In spiritul zilei, te sfatuim sa te duci la un doctor, in caz ca prezinti vreunul din simptomele prezentate in infograficul de mai jos!

Sursa imaginii: www.unicef.org

Tot pe 24 martie s-au mai intamplat…

1818 – Gheorghe Lazar a fost numit „dascal” de aritmetica, geometrie si geografie la Scoala de la „Sfantul Sava„, unde a inaugurat cursurile in limba romana.

1874 – S-a nascut Harry Houdini (Erich Weiss), celebru iluzionist american (d. 1926)

1905 – A murit scriitorul francez Jules Verne, creator al romanului stiintific de anticipatie (n.1828).

1949 – Filmul „Hamlet„, regizat de Laurence Olivier, a fost prima pelicula britanica ce a castigat un premiu Oscar.

1990 – A luat fiinta Serviciul Roman de Informatii.

1996 – Biochimistul american Shannon Lucid isi incepe activitatea pe statia spaţiala Mir, unde va ramâne timp de cinci luni, fiind prima femeie astronaut din SUA care lucreaza pe o statie spatiala.

1999 – Incepe Operatiunea Fortele Aliate a NATO impotriva Iugoslaviei.

2002 – Halle Berry devine prima actrita afro-americana care castiga premiul Oscar la sectiunea ”Cea mai buna actrita”, pentru rolul din ”Mingea monstrului”.

2015 – Zborul 9525 al Germanwings aflat pe ruta Barcelona, Spania – Düsseldorf, Germania cu 150 de persoane la bord se prabuseste intr-o regiune muntoasa a Alpilor in apropiere de Digne-les-Bains, in sudul Frantei. Doua zile mai tarziu, dupa cercetarea cutiei negre, procurorii francezi declara ca dovezile sustin concluzia ca Andreas Lubitz, copilotul german, a prabusit in mod deliberat avionul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *