S-a intamplat azi

Semnificatia zilei de 30 iunie

iunie-30-3113In 1826, Tarul Nicolae I aproba hotararea Consiliului de Ministri referitor la instituirea Comitetelor de constructii la Chisinau si Ismail.

Tot in anul 1826, imparatul rus Nicolae I sanctioneaza decizia Consiliului de Ministri cu privire la intemeierea in satele de stat ale Basarabiei tariste a administratiilor de plasa.

In 1848, la 30 iunie, are loc o puternica actiune a maselor bucurestene, in urma careia regimul reactionar restaurat de mitropolitul Neofit este din nou inlaturat. In Valahia se instaureaza un guvern interimar. Coloneii I. Odobescu si I. Solomon sunt siliti sa demisioneze din armata si sa paraseasca principatul.

In anul 1929, cu sprijinul Parlamentului Romaniei, a fost finalizata si sfintita biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Balti (Basarabia, Romania), amplasata in preajma inchisorii orasenesti.

1982 – Spania devine al 16-lea membru NATO si prima tara care intra in alianta de la admiterea Germaniei de Vest în 1955

1992 – Guvernul Romaniei a recunoscut Republica Bosnia si Hertegovina ca stat independent

2008 – A incetat din viata multiplul campion olimpic si mondial ucrainean Boris Şaklin, supranumit „masca de fier” a gimnasticii (n. ianuarie 1932)

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *