Cursuri de psihologie

Sfaturi pentru o comunicare eficientă

communication-2023438_960_720

Indiferent de vârsta pe care o ai, de parcursul profesional sau de experienţa de viaţă, o comunicare eficientă este o competenţă pe care o poţi învăţa. Cu puţină încredere în tine şi cunoscând elementele de bază, o să fii în măsură să transmiţi mesajul tău în modul cel mai potrivit.

Iată câteva sfaturi utile:

Creează mediul potrivit

În primul rând, alege un moment propice pentru a transmite mesajul tău.

După cum spune şi proverbul, există un timp pentru toate – şi comunicarea nu face excepţie de la această regulă.

Evită să discuţi subiectele importante, cum ar fi problemele fianciare, la finalul zilei, când oamenii sunt obosiţi şi irascibili. Prea puţine persoane vor fi încântate să-şi regleze conturile în momentul în care nu se gândesc la altceva decât la o porţie binemeritată de odihnă. Mai degrabă abordează subiectele delicate după-amiaza, când oamenii sunt mai dinamici şi mai susceptibili de a-ţi da un răspuns prompt şi clar.

Dacă e vorba de o discuţie intimă, alege un loc potrivit. Dacă trebuie să anunţi o veste proastă (de exemplu, un eveniment neplăcut care i s-a întâmplat cuiva sau o despărţire), nu o face în public, în preajma colegilor sau a altor persoane. Fii respectos şi atent faţă de persoana căreia trebuie să-i aduci vestea respectivă şi comunică-i-o într-un cadru privat. Aceasta o să lase loc unui posibil dialog şi o să vă asigure condiţiile potrivite pentru purtarea unei conversaţii mai ample.

Organizează-ţi ideile

Înainte de a începe să vorbeşti, urmăreşte să-ţi pui gândurile în ordine. Această etapă trebuie parcursă întotdeauna înainte de a-ţi începe discursul. Dacă eşti pasionat de un subiect, ai putea fi bulversat dacă nu te-ai gândit dinainte la punctele-cheie pe care vrei să-ţi construieşti argumentaţia.

O regulă generală constă în a alege trei puncte principale şi a construi discursul în jurul lor. În felul acesta, dacă subiectul deviază, vei fi în măsură să te întorci la unul dintre aceste subiecte cheie, fără să te simţi perturbat.

A pune pe hârtie aceste puncte cheie poate fi de mare folos.

Fii clar

Clarifică-ţi în minte ceea ce vrei să faci, încă de la început. De exemplu, scopul tău poate fi acela de a informa anumite persoane, de a obţine anumite informaţii sau de a demara o acţiune. Oamenii au nevoie să ştie de la început ce urmăreşti să obţii prin discursul tău.

Rămâi la subiect

Odată ce ai început să prezinţi cele trei puncte principale, fă tot posibilul să rămâi pe subiect. Dacă ai reflectat la esenţa ideilor pe care vrei să le transmiţi, este posibil ca anumite fraze mai importante să-ţi revină în minte. Nu-ţi fie teamă să le repeţi pentru a-ţi sublinia punctul de vedere. Chiar şi oratorii faimoşi folosesc de mai multe ori anumite fraze, pentru a obţine un efect mai puternic.

Mulţumeşte auditoriului

Mulţumeşte persoanei sau grupului de oameni pentru timpul pe care ţi l-au acordat ca să te asculte şi să-ţi răspundă la întrebări. Chiar dacă feedback-ul pe care l-ai primit nu a fost cel aşteptat, este de bun simţ să închei discursul într-un mod cât mai politicos.

Vrei mai multe sfaturi pespre o comunicare eficientă? Înscrie-te la cursul de Psihologie la distanţă. 

Fă acum primul pas: descarcă o Lecţie Demonstrativă Gratuită şi răsfoieşte online acest curs.

În plus, dacă descarci o Lecţie Demonstrativă Gratuită eşti înscris automat în promoţia curentă şi poţi câştiga un smartphone Samsung Galaxy S7.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *