Articole Eurocor, S-a intamplat azi

Stii ce reprezinta Cinco de Mayo?

Astazi e Cinco de Mayo, in traducere libera „5 mai”.

Foarte posibil sa mai fi auzit de aceasta sarbatoare, dar stii ce reprezinta? Probabil ca te gandesti ca are legatura cu vorbitorii de spaniola. Ai oarecum dreptate…

 

Ce s-a intamplat pe 5 mai?

Mexicul avea multe datorii catre Spania, Marea Britanie si Franta la inceputul anilor 1860. Presedintele mexican a decis sa suspende o perioada plata acestor datorii, pentru ca economia tarii sa-si revina. In timp ce Marea Britanie si Spania au inteles situatia in urma unor negocieri si au acceptat sa fie platite mai tarziu, Franta a hotarat sa atace Mexicul.

Franta a debarcat la finalul lui 1861 la Veracruz. Indreptandu-se spre Ciudad de Mexico, armata franceza a intampinat o puternica rezistenta langa Puebla.

Francezii aveau 8.000 de soldati bine echipati si antenati, in timp ce mexicani luptau cu 4.000 de oameni care nu aveau o pregatire anterioara si nici arme redutabile. Mai mult decat atat, francezii fusesera infranti in lupta o singura data in peste 50 de ani. Dar, ca in basme, mexicanii au reusit sa-si invinga adversarii! Aceasta victorie nesperata a avut loc pe 5 mai 1862.

 

Cum este sarbatorit Cinco de Mayo?

Desi poate ti se pare ca este o sarbatoare mai importanta, Cinco de Mayo este celebrat mai ales in regiunea Puebla. Aici lumea danseaza, mananca si asculta muzica.

Totusi, datorita americanilor, Cinco de Mayo a devenit mai popular in afara Mexicului decat in interiorul lui. In Statele Unite, 5 mai reprezinta ziua in care este celebrata culturaa mexicana.

In Canada, Anglia, Australia, Franta sau Japonia, Cinco de Mayo este o sarbatoare inchinata si americanilor, nu doar mexicanilor.

Daca vrei sa petreci in spiritul culturii mexicane, iti recomandam sa mergi intr-un local cu specific. Sigur vor dori sa sarbatoaresti alaturi de ei! Iar pentru a intra si mai mult in cultura mexicana, iti recomandam cursul Eurocor Spaniola Incepatori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *