Din cultura japoneză

Tanabata – festivaluri tradiţionale japoneze

tanabata

Daca sunteti in Japonia in lunile iulie – august aveti ocazia sa fiti martori la unul din numeroasele festivaluri de vara, Tanabata. Acesta este putin mai special deoarece celebreaza iubirea. La originea acestuia sta o poveste de dragoste, povestea printesei Orihime si a lui Hikoboshi.

Tanabata: Cea de-a saptea noapte sau Festivalul stelelor

Printesa Orihime (steaua Vega), fiica lui Tentei (Regele cerurilor), tesea haine minunate din praf de stele, lucru ca ii facea mare bucuriei tatalui sau. Doar ca tot muncind la a tese haine din stele printesa nu avea timp de nimic altceva si a devenit din ce in ce mai trista. Vazand tristetea fetei, Tentei i-a propus sa il intalneasca ca pe Hikoboshi (steaua Altair) un pastor care locuia de cealalta parte a Amananogawa (Calea Lactee). Cei doi s-au vazut si s-au indragostit pe loc. S-au casatorit in ciuda faptului ca Hikoboshi era de conditie modesta. Doar ca cei doi au inceput sa isi neglijeze indatoririle: fata nu mai tesea haine pentru imparatia tatalui ei, iar turmele lui Hikoboshi umblau libere si nesupravegheate. Suparat, Tentei s-a decis sa-i desparta si i-a trimis pe fiecare de cealalta parte a Caii Lactee. Deoarece Orihime a suferit mult si plangea zilnic fara sa mai aiba putere sa mai munceasca, lui Tentei i s-a facut mila de ea astfel incat i-a promis ca le va permite celor 2 sa se intalneasca in a 7-a zi a celei de-a 7-a luni doar daca ea va termina de tesut hainele.

Prima lor intalnire a fost insa sortita esecului, deoarece nu exista un pod. Un stol de cotofene care au auzit plansetul printesei au promis ca vor face un pod din aripile lor pentru ca iubitii sa se poata intalni. Se spune ca daca in ziua de Tanabata ploua, cei doi indragostiti trebuie sa mai astepte un an pentru a se putea vedea, deoarece cotofenele nu vor veni.

In aceasta zi (7 iulie dupa unele calendare, 7 august dupa altele sau toata perioada dintre acestea) japonezii se imbraca în yukata, impodobesc pomii (bambus) cu decoratiuni si privesc focurile de artificii. Un obicei comun in aceasta zi este ca fiecare sa scrie o dorinta pe o bucata de hartie colorata (tanzaku) si s-o atarne in pomul dorintelor (un bambus decorat).

Cursuri de limbă şi cultură japoneză. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *