Articole Eurocor

Vine vara, dar ai grija la soare!

Azi deja vedem si noi soarele. Nu ne-am mai luat umbrelele (speram sa nu regretam decizia asta 🙂 ). Totusi, desi suntem fericiti sa-l vedem, trebuie sa fim atenti la el. De fapt, trebuie sa ne protejam de razele sale, care uneori sunt periculoase.

Auzim in fiecare vara de importanta protectiei SPF.

Ce este SPF?

SPF – Sun Protection Factor reprezinta unitatea de masura a protectiei fata de radiatiile UVB.

Nu stii ce SPF sa folosesti?

Fiecare crema de protectie are un factor de protectie. Totusi, multi dintre noi nu stim ce sa alegem atunci cand ajungem intr-un magazin.

Factorul de protectie al cremei iti va mari protectie naturala a pielii contra soarelui. Astfel, o crema cu SPF 30 este mai buna contra razelor de soare decat una cu SPF 15.

Totusi conteaza foarte mult tipul tenului. O piele mai inchisa la culoare va avea nevoie de mai putina protectie decat una mai deschisa.

Pentru o piele sensibila este nevoie de doar 20 de minute de expunere la soare pentru a se arde. Astfel, o crema cu factor de protectie 20 va fi eficienta doar 400 de minute (SPF 20 x 20 de minute = 400) in cazul unei pieli sensibile.

Pe piata exista o multitudine de creme de protectie solara, dar cum ar fi sa ti-o prepari singur?

  1. Topeste 30 g de ceara.
  2. Adauga 230 ml de ulei (de masline, de catina etc.) si amesteci bine pentru a evita intarirea produsului.
  3. Adauga oxid de zinc sau dioxid de titan (le gasesti in farmaciile care prepara propriile unguente). Vei folosi cantitati diferite, in functie de nivelul de protectie dorit:
    • pentru oxidul de zinc: sa fie 4% din crema pentru o protectie de 2-5, 8% pentru SPF 6-11, 12% pentru SPF 12-19 si 20% pentru o protectie de peste 20
    • pentru dioxidul de titan: 5% din crema pentru SPF 2-5, 10%, pentru SPF 6-11, 15% pentru SPF 12-19 si 25% pentru SPF peste 20
  4. Amesteca crema pana pudra este incorporata.

Produsul astfel obtinut poate fi pastra la frigider timp de o luna.

O alternativa este sa adaugi oxid de zinc sau dioxid de titan peste o lotiune de corp. La fel de ieftine si naturale sunt uleiul de catina sau untul de cacao pe care le poti folosi atat simple, cat si preparate cu oxid de zinc sau dioxid de titan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *