S-a intamplat azi

Ziua Internationala a Dunarii este sarbatorita anual pe 29 iunie

300px-Danubemap In fiecare an, pe 29 iunie este sarbatorita… Dunarea. Dunarea este un important drum fluvial international, curgand prin zece tari: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina. In plus, Dunarea are afluenti in alte sapte tari. Daca vorbim despre bazinul hidrografic al Dunarii, ei bine, el joaca un rol foarte important in contextul politic, social, economic si cultural, pentru dezvoltarea Europei Centrale si de Sud-Est.

In 1994 a avut loc semnarea Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea de catre Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR). Documentul in cauza a fost semnat la 29 iulie 1994, la Sofia si asigura cooperarea dintre guverne, organizatii non-guvernamentale, institutii de cercetare si industrie.

Ziua Internationala a Dunarii a fost sarbatorita pentru prima data in 2004, pentru a marca zece ani de la semnarea Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea.

Asadar, la 29 iunie 1994, statele situate in Bazinul Dunarii (nr.: Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Romania, Republica Slovaca, Slovenia si Ucraina), precum si Comisia Europeana au semnat acest important document, aducand astfel in atentia opiniei publice necesitatea protejarii Dunarii.

dunarea_la_cazaneUlterior acestei date, Conventia a fost semnata si de Bosnia si Hertegovina, si de Serbia si Muntenegru. Romania este depozitarul Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea.

Manifestarile dedicate acestei zile se desfasoara in toate cele 14 state dunarene, pentru a marca in mod explicit dorinta acestora de a adopta masuri si strategii comune, pentru protejarea fluviului Dunarea (fie ca este vorba despre fenomene extreme – seceta sau inundatii, fie ca este vorba despre poluari accidentale).

In aceasta zi, pe malurile fluviului Dunarea au loc festivaluri, intalniri publice sau evenimente distractiv-educative. Ziua Dunarii inseamna solidaritate intre popoarele care impart acest bun comun, in ciuda diferentelor de culturi si istorii, toate avand o dorinta comuna: responsabilitatea de a proteja aceasta resursa pretioasa.

ungaria-deseuri-hartaStiati ca… 

Dunarea, de-a lungul istoriei, a cunoscut mai multe denumiri: Danubius, Istrus, Histru, Danare, Donaris, Phisos, Rio Divino.

Napoleon Bonaparte considera ca Dunarea este „Regele fluviilor din Europa”, iar Herodot din Halicarnas scria intr-una din lucrarile sale „intre fluviile care au renume si care sunt navigabile, cand vii de la mare este si Istrul…”

Fluviul Dunarea este al doilea ca lungime din Europa, parcurgand 2.845 km, din care mai mult de o treime sunt pe teritoriul Romaniei (1075 km).

Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra din Germania si se varsa in Marea Neagra, in apropierea padurii Caraorman, care in limba turca inseamna tot „Padurea Neagra”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *