Din cultura japoneză

Ziua papusilor, Hina-matsuri

 

Hina-matsuri este o sarba15toare japoneza cu traditie care se celebreaza anual pe 3 martie. Mai este numita si Ziua Papusilor sau Ziua Fetelor.

Cu aceasta ocazie, casele unde locuiesc fete sunt impodobite cu podiumuri decorate cu papusi hina ((雛人形 hina-ningyō), papusi care ii impersoneaza pe Imparat si Imparateasa si pe toti membrii curtii imperiale in vesminte traditionale din epoca Heian.

Sarbatoarea are origini mai vechi in timp, cand se credea ca papusile aveau darul de atrage spiritele rele si a le prinde in corpul lor, motiv pentru care in aceasta zi erau pus in barcute si lasate sa pluteasca pe rauri. Deoarece papusile se prindeau in plasele pescarilor, s-a renuntat la acest obicei, iar in zilele noastre acestea sunt lasate sa pluteasca pe apele marii, dupa care sunt adunate si aduse la templu unde sunt arse.

Exista si mancare si bautura care sunt asociate cu Hinamatsuri: se bea shirozake, un sake mai dulce din orez fermentat si se prepara hishimochi, prajiturele de orez in forma de diamant. De asemenea, preparatele pe baza de fructe de mare sunt preferatele meniului: chirashizushi (orez dulce cu otet si peste crud), ushiojiru – o supa sarata cu midii (cochilia midiilor simbolizeaza unitatea perfecta a unui cuplu) etc.

Superstitia spune ca papusile care sunt expuse mai tarziu de 4 martie vor aduce ghinion in casnicie fiicelor acelei familii.

Platforma se numeste hina dan (雛壇), iar panza rosie pe care sunt asezate papusile, dankake (段掛) sau hi-mōsen (緋毛氈).

Cursuri de limba si cultura japoneza. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *