Articole Eurocor

Ziua Sfantului Patrick – noua sarbatoare a romanilor

Pe langa sarbatorile noastre nationale, romanii adora sarbatorile strainilor. Astazi este una din acele zile. Irlandezii sarbatoresc Saint Patrick’s Day, adica Ziua Sfantului Patrick.

Cine a fost Sfantul Patrick?

Sfantul Patrick este cel care a crestinat Irlanda in anul 432.

In simbolurile religioase, Sfantul Patrick apare tinand in mana un trifoi, simbolul Sfintei Treimi.

Ce reprezinta Ziua Sfantului Patrick?

Irlandezii sarbatoresc in fiecare an pe 17 martie Ziua Sfantului Patrick. Alegerea datei in care il onoreaza pe patronul lor spiritual nu este una intamploare, 17 martie fiind ziua in care Sfantul Patrick a murit, in anul 461.

Irlandezii au tinut sa marcheze aceasta zi inca din secolele IX-X, privind-o aproape ca pe o sarbatoare nationala. Totusi, a fost recunoscuta ca sarbatoare catolica abia in sexolul al XVII-lea.

1903 a fost in anul in care Ziua Sfantului Patrick a fost recunosuta ca Ziua Nationala a Irlandei.

Simbolurile Zilei Sfantului Patrick

 • Culoarea – initial, culoarea era albastru. Deoarece culoare nationala a Irlandei este verdele, s-a decis ca si sarbatoarea sa fie simbolizata astfel
 • Obiecte – funda verde, spiridusii si trifoiul sunt recunoscute ca fiind un semn al Zilei Sfantului Patrick

Unde se sarbatoreste Ziua Sfantului Patrick?

Desi ni s-ar parea normal sa se sarbatoreasca acest eveniment doar in Republica Irlanda, mai exista teritorii in care aceasta data este marcata in calendar. Printre ele se numara:

 • Irlanda de Nord
 • Comunitatile numeroase de irlandezi din alte state – Marea Britanie, Canada, SUA, Australia, Noua Zeelanda
 • Doua provincii din Canada

Festivalul Sfantul Patrick

In anii `90 a aparut Festivalul Sfantul Patrick. In 1995 guvernul irlandez a infiintat aceasta celebrare comuna, iar in 1996 a avut loc prima editie.

Festivalul nu dureaza doar o zi, ci se intinde pe 4 sau chiar 5 zile. Sunt organizate parade si petreceri pe strazile Dublinului.

Ziua Sfantului Patrick in Romania

google-marcheaza-ziua-sfantului-patrick-printr-un-nou-logo-18531815Incepand cu 2008 si romanilor le-a intrat in sange Ziua Sfantului Patrick. Centrul Vechi este plin de irlandezi care vin sa sarbatoareasca, iar cluburile si terasele ofera petreceri tematice.

Chiar si Google celebreaza aceasta sarbatoare, prin schimbarea logo-ului!

Cu siguranta iti va placea si tie Ziua Sfantului Patrick daca vei invata limba engleza. Cursul Eurocor de Engleza Incepatori Interactiv + Online te va ajuta sa te intelegi si sa petreci alaturi de irlandezi ziua lor nationala!

2 Comments

 1. Buna ziua, Sunt Calina Mihaela din Romania, orasul Slobozia si trebuie sa relatez ca stiu cei Sfantul Patric dar vreau sa va intreb cum instalez pe un alt dispozitiv windows xp? va multumesc pentru intelegere si-mi cer scuze pentru mesa nepotrivit nefiind cu intentie; seara buna

  1. Buna ziua,

   Va multumim pentru lecturarea articolului publicat. In legatura cu intrebarea dumneavoastra, va rugam sa apelati la site-uri specializate. Pentru sugestii sau intrebari legate de Institutul Eurocor si de cursurile noastre, va stam la dispozitie! O zi frumoasa!

   Institutul EUROCOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *